No-claimkorting en schadevrije jaren.

01-10-2020

Autoverzekeraars geven korting voor schadevrije jaren. De hoogte van deze zogenaamde no-claim korting vind je terug in de bonus/malus-tabel. Hoe hoger je staat, hoe lager je premie. Voor ieder schadevrij verzekerd jaar ga je één trede omhoog (de bonus). Hierbij daalt uw premie.

Veroorzaak je schade, dan val je vaak meerdere treden terug (de malus). Het kan zelfs zijn dat je op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomt, waardoor je vaak een toeslag op de premie moet betalen. Een voorbeeld van een no-claimtabel ziet er als volgt uit:

Wat gebeurt er bij schade

Een claim welke niet te verhalen is op een aansprakelijke tegenpartij kost 5 schadevrije jaren. Hierbij rekenen verzekeraars met een maximum van 15 schadevrije jaren. Je daalt bij één schade naar 10 schadevrije jaren. Heb je méér dan 15 schadevrije jaren, dan daal je ook naar 10 schadevrije jaren. Alle jaren welke opgebouwd zijn boven deze 15 jaren gaan ook verloren.

Geen terugval in schadevrije jaren

Bij enkele schadegevallen is er geen terugval in no-claimkorting en schadevrij jaren.

  • De schade is volledig te verhalen op een tegenpartij
  • Het is een schade welke onder beperkt casco valt ( brand, diefstal, inbraak, storm en aanrijding met overstekend wild)

De berekening van het aantal schadevrije jaren na een schade is te berekenen via onderstaande tabel:

No-claimbeschermer

Heb je schade en claim je deze bij je verzekeraar, dan heeft dit invloed op je no-claim korting. Het maakt daarbij niet uit of je een groot of een klein schadebedrag claimt. Om bij schade de opgebouwde korting te behouden, kun je een no-claimbeschermer afsluiten. Bij het claimen van schade ga je dan wel achteruit in schadevrije jaren, maar behoud je de opgebouwde korting. Hierdoor gaat de premie na de schadeclaim niet omhoog. Met een no-claimbeschermer kun je één keer per jaar een schade claimen, zonder dat je meer premie gaat betalen.

Sta je op de hoogste trede van de bonus/malus-tabel, dan is een no-claimbeschermer waarschijnlijk overbodig. Vaak heb je een aantal jaren eerder al de hoogste korting bereikt. Sta je dus op de hoogste trede en claim je een schade, dan ga je wel terug in schadevrije jaren, maar niet in korting. Uiteraard is dit wel het geval als je daarna opnieuw een schade claimt, omdat je dan op een trede terecht komt die niet de maximale korting biedt.