Hoe werkt een aflossingsvrije hypotheek ?

20-05-2020

Tijdens de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek (meestal 30 jaar) hoef je niets verplicht af te lossen aan de hypotheekverstrekker. Het blijft echter een lening. Je hebt vier opties om deze lening terug te betalen

Gebruik je eigen vermogen

Als je zelf vermogen hebt opgebouwd kun je dit vermogen gebruiken om de hypotheek af te lossen.

Bekijk de opties tot verlenging

In sommige gevallen wil de hypotheekverstrekker de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek verlengen. Hier zitten wel enkele voorwaarden aan verbonden. Er vindt onder andere opnieuw een inkomenstoets plaats. Let op: er zijn risico’s Je hypotheekverstrekker of financieel adviseur kan je hier meer over vertellen.

Bekijk de mogelijkheden om je hypotheek om te zetten

Loopt jouw hypotheek nog en wil je toch maandelijks geld aflossen, dan is het in veel gevallen mogelijk om de hypotheek om te zetten in een (deels) annuïtaire of lineaire hypotheek. Ook hier zitten diverse voorwaarden en kosten aan verbonden, maar de extreem lage rente biedt ook kansen. Vraag je hypotheekverstrekker of financieel adviseur om meer informatie.

Verkoop je huis

Heb je geen eigen vermogen opgebouwd, dan kun je je huis verkopen en met de opbrengst van de woning de hypotheek aflossen.

Neem je hypotheek regelmatig onder de loep

Heb je een aflossingsvrije hypotheek, dan is het belangrijk dat je er rekening mee houdt dat de geldverstrekker de gehele hypotheeksom op kan eisen zodra de looptijd van de hypotheek afgelopen is. Daarom is het verstandig om alvast vooruit te kijken naar jouw mogelijkheden. Bouw je voldoende vermogen op? Is er een mogelijkheid om de hypotheek te verlengen? Breng de risico’s in kaart en overleg met jouw financieel adviseur wat het beste bij jouw persoonlijke situatie past.