Bereid je voor op je hypotheekgesprek

08-02-2023

Wil je dat je hypotheek zich aanpast aan jouw leven en je niet jouw leven aan je hypotheek hoeft aan te passen?

Kijk dan niet alleen naar wat je maximaal mag lenen en de laagste rente! Met deze checklist van Finfin van Adfiz kun je je goed voorbereiden op het hypotheekgesprek. Zo weet je zeker dat je niets vergeet en dat het hypotheekadvies dat je ontvangt aansluit bij jouw persoonlijke situatie, eisen en wensen.

Wat vind je belangrijk?

Je weet dat je nu graag een huis wilt kopen. Maar wat vind je nog meer belangrijk? Wil je nog reizen, regelmatig uitstapjes maken of wil je een vast bedrag kunnen sparen? Kijk ook naar andere kosten die je hebt, zoals een (dure) hobby of bijzondere uitgaven als alimentatie, kinderopvang en medicijnen. Bedenk goed wat jouw leven aangenaam maakt en wat je plannen voor later zijn.

Wat is je financiële situatie?

Kijk niet alleen naar wat je vermogen is, maar ook naar de vaste kosten en schulden die je hebt. Zet voor jezelf op een rijtje welke kosten je maandelijks of jaarlijks in ieder geval kwijt bent, bijvoorbeeld voor je verzekeringen. En bepaal daarnaast waarvoor je nog wilt sparen en welke buffers je dus voor later wilt opbouwen. Misschien wil je wel eerder stoppen met werken of vanaf een bepaalde leeftijd minder gaan werken. Het bedrag dat je daarvoor moet sparen, moet je ook meerekenen in je uitgavenpatroon.

Welke veranderingen verwacht je?

Je financiële situatie van nu kan heel anders zijn dan je financiële situatie over tien jaar. Veel veranderingen weet je niet van tevoren, maar sommige zijn al wel in te schatten. Verwacht je bijvoorbeeld binnenkort een verandering in je inkomen of is er een kinderwens? Of misschien weet je al dat je over een bepaalde tijd een schenking kunt verwachten. Neem deze verwachtingen mee tijdens je hypotheekgesprek.

Wat is je kennis over hypotheken?

Voor je een hypotheekgesprek aangaat, is het verstandig je voor te bereiden op de informatie die je over hypotheken gaat ontvangen. Zo zorg je voor enige voorkennis en kun je dus gerichte vragen stellen. 

Lees alvast iets over de verschillende hypotheekvormen . Kijk daarbij naar wat jou aanspreekt en waarom.