Bestemmingen voor je vakantiegeld

08-05-2024

Je vakantiegeld is ieder voorjaar weer een mooi extraatje! Veel Nederlanders geven het geld aan een vakantiebestemming, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt het (bijna) maandsalaris ook inzetten voor andere doelen. Een paar aandachtspunten.

Uit onderzoeken blijkt dat lang niet alle Nederlanders hun vakantiegeld aan vakantie uitgeven. Sommige mensen kiezen ervoor om het geld te gebruiken om een nieuw spaarbuffertje van aan te leggen of om hun huis energiezuiniger te maken. Zeker in tijden van hoge inflatie en hoge energiekosten zijn dat logische gedachten. Ook het aflossen van schulden, sparen voor een grote aankoop of een aanstaande verbouwing zijn redenen om het geld anders te besteden.

Extraatje

De meeste werknemers in loondienst ontvangen hun vakantiegeld één keer per jaar, maar als gevolg van het individueel keuzebudget kunnen werknemers steeds vaker zelf kiezen hoe en wanneer ze het uitbetaald willen hebben. Uit Nibud-onderzoek blijkt dat wie het vakantiegeld eens per jaar ontvangt, het bewuster besteedt dan werknemers die hun vakantiegeld maandelijks ontvangen. Als je je vakantiegeld maandelijks ontvangt, wordt het eerder ‘gewoon’ dan één keer in het jaar een extraatje.

Spaarbuffer

Het is verstandig om wat geld achter de hand te houden. Hoeveel verschilt per huishouden en situatie. Je kunt de Nibud Buffer Berekenaar gebruiken om uit te rekenen wat voor jou een minimale buffer is. Sparen loont overigens ook weer meer. Zorg altijd dat je je geld stalt bij een bank die onder het depositogarantiestelsel valt. Tot een bedrag van een ton is je geld dan gegarandeerd door De Nederlandsche Bank.

Energie

Energiebesparende maatregelen zijn vaak duur, dus misschien heb je het gevoel dat je vakantiegeld niet heel veel zoden aan de dijk zet. Op verbeterjehuis.nl kun je een goede indicatie krijgen van de kosten van diverse besparende maatregelen zoals dubbel glas, vloerisolatie of zonnepanelen. Vergeet ook de kleinere verbeteringen niet, zoals een waterbesparende douchekop, tochtstrips, radiatorfolie, een inductiekookplaat enzovoort.

Schulden aflossen

Wil je je vakantiegeld gebruiken om schulden af te lossen, begin dan met de schulden die je de hoogste rente bezorgen. Dus bijvoorbeeld een krediet van een online winkel. Maar ook je hypotheek kan een bestemming zijn. Overleg met je hypotheekadviseur op welk leningdeel je het beste kunt aflossen. Overweeg je een huis te kopen dan kan extra aflossen op de studieschuld een goed idee zijn. Het is dan wel aan te raden om als bewijsstuk het nieuwe verlaagde maandbedrag bij DUO op te vragen. Heb je veel schulden en weet je niet waar te beginnen, win dan eerst advies in bij bijvoorbeeld een loket van de gemeente.

Toch vakantie

Wil je wel op vakantie maar heb je geen zin om er veel geld aan uit te geven, overweeg dan een staycation en blijf lekker thuis. Neem een abonnement op een zwembad in de buurt (daar heb je de hele zomer plezier van), gedraag je als toerist in je eigen woonplaats, zet een tent in de tuin, of maak een meerdaagse fietstocht waarbij je onderweg bij familie of vrienden logeert.