Nieuws

20-11-2024

Een stagiair over de vloer, is hij of zij verzekerd?

Als ondernemer je bedrijf openstellen voor stagiairs is leerzaam voor beide partijen. Natuurlijk wil je een en ander goed regelen en vervelende situaties voorkomen. Wat als de stagiair schade veroorzaakt?

Lees meer
06-11-2024

Vijf dingen die je moet weten over het eigen risico

Ieder jaar staan veel Nederlanders voor de afweging: zal ik mijn eigen risico voor de zorgverzekering vrijwillig ophogen in ruil voor premiekorting of niet? Om een goede afweging te maken, is het belangrijk om de feiten te kennen.

Lees meer
30-10-2024

Kosten koophuis: hoeveel spaargeld heb ik nodig?

Starters (kopers tussen de 18 en 35 jaar) betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting wanneer ze een huis kopen van maximaal € 510.000 (2024). Een meevaller. Maar met welke kosten moet je eigenlijk nog meer rekening houden wanneer je een eigen koophuis aanschaft?

Lees meer
23-10-2024

Kan ik mijn huis kwijtraken als ik de hypotheek niet betaal?

Wie een hypotheek afsluit, is verplicht om elke maand de rente en aflossing te betalen. Stel dat dat niet lukt doordat je financieel in de problemen komt? In het uiterste geval kan je dan je huis kwijtraken. Trek daarom tijdig aan de bel!

Lees meer
18-09-2024

Beschadigde vloer of auto? De deelreparatie is beter voor het milieu!

Ook als verzekerde consument kun je bijdragen aan een duurzamere wereld. Waarom zou eigenlijk het hele aanrechtblad vervangen moeten worden wanneer een kleine oppervlakte beschadigd is? En moet bij een kras op de auto echt de hele bumper worden overgespoten of kan ook dat milieuvriendelijker? Hoe gaat jouw verzekeraar daarmee om?

Lees meer
11-09-2024

Onhandig ongelukje niet altijd verzekerd

Je struikelt tijdens een feestje en stoot een tafeltje om. Rode wijn drupt op het vloerkleed. Geen zorgen, ik ben goed verzekerd, zeg je tegen de gastheer. Maar betekent dat ook dat de schade van de gastheer vergoed wordt?

Lees meer
02-09-2024

Let goed op wanneer je een scooterverzekering voor je kind afsluit

Het lijkt verleidelijk: de scooter van je kind verzekeren tegen een veel lagere premie dan het kind zelf zou moeten betalen. Toch is het niet verstandig om de jongste bestuurder onvermeld te laten: in geval van schade kan een verzekeraar besluiten om niet uit te keren of om een hoog eigen risico te hanteren

Lees meer
07-08-2024

Met slippers autorijden, mag dat?

Loop je op warme dagen lekker rond op slippers en draag je ze ook graag in de auto? Heeft dat invloed op je rijstijl en mag het eigenlijk wel?

Lees meer
24-07-2024

Zijn de spullen in mijn tuin verzekerd?

In de zonnige maanden wordt de tuin meer gebruikt: om in te ontspannen en om in te werken. De loungebank en de barbecue kunnen naar buiten en de zitmaaier wordt in gebruik genomen. Hoe zijn deze spullen eigenlijk verzekerd tegen diefstal of weerschade?

Lees meer
09-07-2024

Wat is stormschade en hoe ben je daartegen verzekerd?

Op een stormachtige middag een lange strandwandeling maken en die afsluiten met een kop dampende chocolademelk bij de open haard is de leuke kant van storm. Helaas veroorzaakt storm en harde wind ook veel narigheid. Een boom die omwaait op jouw huis, schuur of auto. Een flinke lekkage of dakpannen die van je huis gewaaid zijn. Wanneer spreken we van stormschade en hoe ben je hier tegen verzekerd?

Lees meer
03-07-2024

Is jouw bedrijf voorbereid op klimaatrisico’s?

We weten inmiddels allemaal dat de kans op extreem weer toeneemt. Langdurige droogte, hevige regen of zware stormen komen steeds vaker voor. Door de juiste preventieve maatregelen te treffen, kan je als ondernemer schade en gedoe door extreem weer beperken. Deze keer: bliksem.

Lees meer
26-06-2024

Nieuw huis: verhuist ook de hypotheekrente mee?

Nu de hypotheekrente in korte tijd fors is gestegen, hoor je er meer mensen over: de meeneemregeling, ook wel verhuisregeling genoemd. Het betekent dat je je bestaande rente meeneemt naar een nieuwe woning. Maar hoe werkt dat?

Lees meer
19-06-2024

Een frisse duik tijdens een dagje strand, waar laat je je spullen?

Het blijft een lastige situatie tijdens een dagje strand, je wilt gaan zwemmen maar je hebt ook een telefoon en een zonnebril bij je, waar laat je die spullen? En wat vergoedt de verzekering wanneer de spullen gestolen worden? Wordt die frisse duik een koude douche?

Lees meer
06-06-2024

Stress over de hypotheek? Vraag om hulp

Bijna 1 op de 4 (22,8%) woningeigenaren met een hypotheek in Nederland geeft aan zich zorgen te maken om zijn of haar financiële situatie. Deze groep ervaart stress, ligt wakker en voelt zich machteloos of moedeloos

Lees meer
29-05-2024

Auto uitlenen? Hier moet je op letten!

Een vriend vraagt of hij je auto mag lenen voor een weekendje weg. De buurvrouw heeft een lekke band en met spoed jouw auto nodig. Of een van de kinderen wil graag de gezinsauto meenemen om naar een feestje te rijden. Weet jij hoe ze dan verzekerd zijn?

Lees meer
15-05-2024

Gezondheidsvragen beantwoorden voor een verzekering? Wees volledig

Wil je een verzekering afsluiten voor het geval je arbeidsongeschikt raakt? Bijvoorbeeld een aov als ondernemer of een woonlastenverzekering als particulier? Je moet dan een medische vragenlijst invullen. Doe dat secuur, want een foutje kan je duur komen te staan.

Lees meer
08-05-2024

Bestemmingen voor je vakantiegeld

Je vakantiegeld is ieder voorjaar weer een mooi extraatje! Veel Nederlanders geven het geld aan een vakantiebestemming, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt het (bijna) maandsalaris ook inzetten voor andere doelen. Een paar aandachtspunten.

Lees meer
24-04-2024

Zo lijkt je huis bewoond terwijl jij er niet bent

Op vakantie? Zo ziet je huis er bewoond uit terwijl jij van je vakantie geniet en zullen inbrekers minder snel hun slag proberen te slaan.

Lees meer
17-04-2024

Tien tips om slim(mer) met je spaargeld om te gaan

We sparen minder dan tijdens de coronacrisis, maar door de gestegen rente gaan we wel weer strategischer met ons spaargeld om. Heeft jouw huishouden al een spaarstrategie?

De Nederlandsche Bank (DNB) deed onderzoek naar het spaargedrag van Nederlanders. Hun tegoeden op betaal- en spaarrekeningen namen in 2023 met € 14,9 miljard toe, vergelijkbaar met de periode voor corona. In de jaren dat het virus ons in de greep had, bleef het inkomen van de meeste huishoudens door de overheidssteun veelal op peil, terwijl de lockdowns ervoor zorgden dat we minder uitgaven en meer spaarden.

Lees meer
10-04-2024

Gegevens oplichter achterhalen? Vraag het je bank

Geld overgemaakt naar een ‘bekende’ in nood? Of naar een webshop of verkoper die vervolgens niet thuis geeft? Je kunt je bank inschakelen om de gegevens van de oplichter te achterhalen.

We kennen inmiddels allemaal de sms-berichten van een zogenaamde zoon of dochter die vanwege een kapotte telefoon een nieuw nummer heeft. Vervolgens krijg je de vraag om een urgente betaling te doen nu hij of zij niet bij de betaalrekening kan. Schrale troost: nog steeds trappen een hoop mensen hier in.

Lees meer
03-04-2024

Tips tegen een betaal-later-kater

Achteraf betalen kan heel aanlokkelijk zijn. Maar de rekening komt uiteindelijk toch. Ook dreigt het gevaar dat je het overzicht verliest. Wijzer in Geldzaken heeft een aantal tips om zo’n betaal-later-kater te voorkomen.

We doen het allemaal wel eens, achteraf betalen. Bij sommige webwinkels is dat ook heel gewoon en handig wanneer je nog spullen terug wilt sturen. Je betaalt dan alleen voor wat je houdt. Ook zijn er apps die flexibele betaalopties aanbieden, deze zijn vooral populair onder jongeren. Het is dan mogelijk om je aankoop gespreid te betalen.

Lees meer
27-03-2024

Let goed op wanneer je een scooterverzekering voor je kind afsluit

Het lijkt verleidelijk: de scooter van je kind verzekeren tegen een veel lagere premie dan het kind zelf zou moeten betalen. Toch is het niet verstandig om de jongste bestuurder onvermeld te laten: in geval van schade kan een verzekeraar besluiten om niet uit te keren of om een hoog eigen risico te hanteren.

Lees meer
27-03-2024

Schadevrije jaren verliezen, ook als het niet jouw schuld is

Schadevrije jaren leveren over het algemeen een mooie korting op de autoverzekering op. Na een schade die de verzekeraar vergoedt, val je terug in het aantal schadevrije jaren en krijg je een (soms forse) premieverhoging voor je kiezen. Verzekerden beklagen zich daar regelmatig over, vooral als de oorzaak van de schade niet bij hen ligt, maar bij een ander.

Lees meer
20-03-2024

Huis gekocht of verkocht? Dit is je fiscale checklist!

Huis gekocht of verkocht? Hypotheek verhoogd of overgesloten? Welke gevolgen heeft dat eigenlijk voor je belastingen? Zijn bepaalde kosten aftrekbaar en is het verstandig om je voorlopige aanslag aan te passen?

De Belastingdienst heeft handige persoonlijke checklists ontwikkeld die overzicht bieden in situaties van koop, verkoop en oversluiten. Je ziet na het invullen van een paar meerkeuzevragen, meteen waar jij in jouw situatie recht op hebt en waar je op moet letten. Elk onderdeel wordt duidelijk toegelicht en bevat instructies voor het geval actie nodig is.

Lees meer
13-03-2024

Zijn de spullen in mijn tuin verzekerd?

In de zonnige maanden wordt de tuin meer gebruikt: om in te ontspannen en om in te werken. De loungebank en de barbecue kunnen naar buiten en de zitmaaier wordt in gebruik genomen. Hoe zijn deze spullen eigenlijk verzekerd tegen diefstal of weerschade?

Lees meer
28-02-2024

Aanpassen aan klimaatverandering: onttegelen en vergroenen!

Onze zomers worden warmer en droger en tegelijk kunnen er grote hoeveelheden neerslag in korte tijd vallen. Daarop voorbereid zijn door het nemen van maatregelen wordt klimaatadaptatie genoemd. In sommige gemeenten krijg je daar als inwoner subsidie voor.

Lees meer
14-02-2024

Is een fietser op een fatbike goed verzekerd?

Je wordt er vast regelmatig door ingehaald: razendsnelle fietsers op fatbikes. Vooral onder jongeren is de stoere e-bike met de brede banden enorm populair. Ook omdat een helm niet verplicht is. Er wordt echter steeds meer gewaarschuwd voor te snelle fatbikes: zijn dat nog fietsen te noemen en is de eigenaar wel verzekerd?

Lees meer
07-02-2024

Is jouw Valentijn ook financieel een goede match?

Ook in de liefde moet je een beetje zakelijk zijn. Want wie betaalt de rekening van het Valentijnsetentje? En is het belangrijk dat jij en je geliefde ook een financiële match zijn?

Lees meer
31-01-2024

Eigen woning complex onderdeel van scheiding

Het afhandelen van een scheiding, en dan vooral de verkoop of juist het behoud van de gezamenlijke woning, is voor veel mensen een moeizaam proces. Vaak hebben de partners geen afspraken gemaakt over de financiën na een breuk.

Lees meer
24-01-2024

Een woningbrand voorkomen, dit kun je doen

Het aantal woningbranden neemt toe. In het eerste half jaar van 2023 waren er meer branden dan in dezelfde periode in 2022 en ook daarvoor was de stijgende lijn al ingezet. Waar ligt het aan en wat kun je doen?

Lees meer
17-01-2024

Gezondheidsvragen beantwoorden voor een verzekering? Wees volledig!

Wil je een verzekering afsluiten voor het geval je arbeidsongeschikt raakt? Bijvoorbeeld een aov als ondernemer of een woonlastenverzekering als particulier? Je moet dan een medische vragenlijst invullen. Doe dat secuur, want een foutje kan je duur komen te staan.

Lees meer
10-01-2024

Let goed op wanneer je een scooterverzekering voor je kind afsluit

Het lijkt verleidelijk: de scooter van je kind verzekeren tegen een veel lagere premie dan het kind zelf zou moeten betalen. Toch is het niet verstandig om de jongste bestuurder onvermeld te laten: in geval van schade kan een verzekeraar besluiten om niet uit te keren of om een hoog eigen risico te hanteren.

Lees meer
03-01-2024

Alle soorten verzekeringen die je nodig hebt zodra je 18 bent.

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Alle soorten verzekeringen die je nodig hebt zodra je 18 bent.
Op eigen benen betekent ook je eigen verzekeringsportefeuille. Welke verzekeringen zijn verplicht? En met welke verzekeringen kun je nog een tijdje meeliften op die van je ouders?

Lees meer
20-12-2023

Dit moet je weten over schade door vuurwerk

Elk jaar is het weer zover: de schade aan woningen en auto’s door het afsteken van vuurwerk loopt traditiegetrouw in de miljoenen. Ben je goed verzekerd?

Lees meer
06-12-2023

Een veilige decembermaand in alle opzichten

Een brandveilig huis én een inbraakveilig huis, dat is in de decembermaand extra belangrijk. Maar ook online veiligheid speelt een grote rol deze maand, met alle lastminute inkopen voor cadeaus en diners.

Lees meer
06-12-2023

Met zomerbanden of code rood de weg op: verzekerd?

Hoe zijn we verzekerd als we met winters weer de weg op gaan? En hoe beschermen we onze auto’s en onze huizen tegen de invloed van Koning Winter? Vijf brandende vragen (plus de antwoorden!).

Lees meer
08-11-2023

Een woningbrand voorkomen, dit kun je doen

Het aantal woningbranden neemt toe. In het eerste half jaar van 2023 waren er meer branden dan in dezelfde periode in 2022 en ook daarvoor was de stijgende lijn al ingezet. Waar ligt het aan en wat kun je doen?

Lees meer
30-10-2023

Kan ik mijn huis kwijtraken als ik de hypotheek niet betaal?

Wie een hypotheek afsluit, is verplicht om elke maand de rente en aflossing te betalen. Stel dat dat niet lukt doordat je financieel in de problemen komt? In het uiterste geval kan je dan je huis kwijtraken. Trek daarom tijdig aan de bel!

Lees meer
18-10-2023

Veilig stoken doe je zo

Geniet jij ook van de warmte van een haard of houtkachel? Doe het wel veilig en voorkom een schoorsteenbrand.

Jaarlijks zijn er zo’n 2.000 schoorsteenbranden in ons land. De schade daarvan wordt doorgaans gedekt door de opstalverzekering, maar de verzekeraar zal wel nagaan of er geen sprake is van achterstallig onderhoud.

Lees meer
04-10-2023

Gegevens oplichter achterhalen? Vraag het je bank

Geld overgemaakt naar een ‘bekende’ in nood? Of naar een webshop of verkoper die vervolgens niet thuis geeft? Je kunt je bank inschakelen om de gegevens van de oplichter te achterhalen.

Lees meer