Slechts een op vier Nederlanders heeft een koolmonoxidemelder

14-02-2020

Heb jij een koolmonoxidemelder (CO-melder) en weet je waar je die moet plaatsen? Uit een steekproef onder 1000 Nederlanders, gehouden door de Nederlandse Brandwonden Stichting, blijkt dat 72 procent van de mensen niet weet waar je een CO-melder moet plaatsen. Ook blijkt dat slechts 25 procent van de huishoudens in Nederland zo’n melder heeft.

Dit gaat mis!

Jet Vroege van Brandweer Nederland, schrikt als ze deze cijfers ziet: “Dit gaat mis. Het is van levensbelang dat je snel wordt gewaarschuwd als er koolmonoxide vrijkomt in je huis. Waarschuwen kan alleen door een goed geplaatste CO-melder. De afgelopen drie maanden telden we al 56 slachtoffers van een CO-vergiftiging.”

Verwarmingsruimte

Het is volgens Vroege een hardnekkig misverstand dat koolmonoxide zwaarder zou zijn dan lucht. Zij zegt: “CO is een fractie lichter dan lucht en heeft de eigenschap dat het heel goed mengt met lucht. In de ruimte van het verwarmingstoestel zoals een cv-ketel, haard, kachel of geiser, zal CO met de warme lucht zeker opstijgen. Om je op tijd te waarschuwen, moet de CO-melder in die ruimte dus aan het plafond, of in ieder geval zo hoog mogelijk hangen.”

Je eigen kennis testen? Doe de koolmonoxide kennistest.

Ga je aan de slag met een CO-melder? Controleer meteen je rookmelders. Lees hier wat je nog meer kunt doen voor een veilig huis.