Vakantie! Wat verzeker je wel en niet?

05-03-2020

Op vakantie kunnen zich ongemakken voordoen die je niet verwacht. Dit kan je onverhoopt geld gaan kosten. Bepaal daarom voor je vertrekt wat jouw risico’s zijn, of je daarvoor bent verzekerd en of je niet dubbel bent verzekerd!

Ziekte of ongelukken

Tijdens de vakantie kan je medische hulp nodig hebben. Via de basiszorgverzekering ben je in het buitenland net zo verzekerd als in Nederland en gelden de Nederlandse voorwaarden en tarieven. Dat wil zeggen: de verzekering vergoedt de zorgkosten tot het maximale tarief dat in Nederland geldt. Geen verrassingen en duurdere zorgkosten ook dekken? Kies bij je reisverzekering dan voor het meeverzekeren van medische kosten.

Heb je een aanvullende zorgverzekering? Dan is extra bijverzekeren voor medische kosten op reis niet altijd nodig. Controleer goed wat jouw reis- en/of ziektekostenverzekering vergoedt en wat de maximale vergoedingen zijn. Zo weet je of je voldoende bent verzekerd!

Spullen gestolen

Bij een doorlopende reisverzekering ben je verzekerd voor diefstal op vakantie. Je kunt hiervoor uiteraard ook een kortlopende reisverzekering afsluiten. Check thuis de voorwaarden, zoals eigen risico of voor welke landen de dekking geldt. Zijn er spullen van je gestolen, doe dan altijd aangifte van diefstal op het politiebureau. Het bewijs van aangifte moet je tonen aan je verzekeraar.

Annuleren

Stel dat je door ziekte of een sterfgeval niet op vakantie kunt of je de vakantie vroegtijdig moet afbreken. Je kan ervoor kiezen dit risico te lopen. Maar wat als je je vakantie later wilt inhalen en je hebt daar niet voor gespaard? Met een annuleringsverzekering krijg je de reissom vergoed. Let op! Ook je reisverzekering is van belang als je op je vakantieadres de vakantie moet annuleren, bijvoorbeeld voor repatriëringskosten. Maar ook als je bijvoorbeeld bij een sterfgeval acuut terug naar huis wilt, kan het zijn dat de kosten van terugkeer hoog zijn. Deze kosten worden niet gedekt door de annuleringsverzekering, maar door de reisverzekering. Het kan per verzekeraar verschillen hoeveel zij vergoeden.

Autopech


Ga je, naast je zomervakantie, vaker per jaar op vakantie? Een doorlopende reisverzekering kan in dat geval goedkoper zijn. Eventueel kan een adviseur voor je berekenen of jij hiermee geld kunt besparen.