Bezorgd over inkomen? Volg dit stappenplan.

08-04-2020

De huidige periode voelt voor veel mensen onzeker. En als je zelfstandige bent, of flexwerker, dan heb je het misschien ook al in je portemonnee gevoeld. Je bent niet de enige. Bijna een op de vijf Nederlanders ervaarde in maart een inkomensterugval als gevolg van de coronacrisis.

Dat blijkt uit een peiling van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Het instituut maakte een handig stappenplan om met deze onzekere situatie om te gaan. Vooral jongeren en zelfstandigen maken zich zorgen; vaker dan mensen in loondienst. In totaal verwacht ruim een derde van alle Nederlandse huishoudens dat zij de komende tijd moeilijk rond zullen kunnen komen.

Stappenplan

Maak je je ook zorgen? Kamp je al met minder inkomen? Dan is het stappenplan van het Nibud een aanrader. Hierin zijn ook de noodregelingen van de overheid verwerkt. En een van de stappen is om eens na te gaan waar je gemakkelijk op kunt besparen. We schreven eerder al op Finfin dat een betaalpauze in je hypotheek tot de mogelijkheden behoort. Ook kun je eens kritisch naar je diverse verzekeringen kijken. Het is verstandig om je financieel adviseur daarbij te betrekken. Het gaat bij verzekeringen immers niet alleen om de laagste premie, maar vooral om de voorwaarden die bij jouw situatie moeten passen.

Betalingsproblemen

Kom je in acute betalingsproblemen en kun je bijvoorbeeld je verzekeringspremie van je zorgverzekering - voor veel mensen toch de duurste verzekering - niet meer betalen? Neem contact op met je financieel adviseur of met de betreffende verzekeraar en leg je probleem uit. Bij veel zorgverzekeraars zijn er mogelijkheden om een betalingsregeling af te sluiten.