Verplicht kenteken op tractor en werkmaterieel

29-10-2021


Sinds 1 januari 2021 is er een kenteken- en registratieplicht voor landbouwvoertuigen. In de overgangsperiode, van 1 januari tot en met 31 december 2021, kunnen bestaande landbouwvoertuigen zonder keuring van de RDW worden geregistreerd. Dit kan voor € 18,- per object. Na de overgangsperiode is een keuring voor registratie verplicht en bedragen de kosten € 140,- per object.

Alle landbouwvoertuigen, zoals bijvoorbeeld trekkers, getrokken aanhangwagens, shovels, mobiele kranen en combines, die de openbare weg op gaan moeten vanaf 1 januari 2021 worden geregistreerd. Voor landbouwvoertuigen die sneller rijden dan 25 km/u en/of een ontheffing nodig hebben geldt dat naast de registratie ook direct een kentekenplaat verplicht is. 

Gebeurt de registratie binnen de overgangsperiode, dan is een RDW-keuring of schouw niet nodig. Het gaat dan puur om een administratieve registratie. Voor nieuwe voertuigen die op of na 1-1-2021 in gebruik worden genomen geldt dat ze direct een kentekenplaat moeten voeren.

Registreren

Het registreren kan sinds begin 2021 gedaan worden op de hiervoor bedoelde pagina op de website van de RDW. Na registratie en tenaamstelling van het voertuig, ontvangt de eigenaar een kentekenbewijs. Daarmee kan een kentekenplaat aangevraagd worden.

Verzekering

Zodra het kenteken bekend is ontvangen wij graag het kenteken en de meldcode van u. Hiermee wordt het werkmateriaal aangemeld bij de verzekeraar, hierop volgend kan het RDW ingelicht worden dat uw werkmateriaal verzekerd is.